De kracht van een vraag

Van de week had ik een wondermooie ervaring. Ik liep ergens tegen aan en dat kwam behoorlijk binnen. Iemand zei iets en ik schoot meteen in een soort paniek-reactie. Allerlei gedachten schoten door me heen:  ‘Dit was niet de bedoeling, hoe kon diegene dat nou doen…. dit kan wel eens heel negatief uitpakken… ik snap niet dat zij….’

De gedachten maalden door mijn hoofd. Stilzetten lukte niet totdat ik dacht aan wat ik de afgelopen tijd geleerd heb…. ga in dankbaarheid Johanna! Maar hoe? Dankbaar zijn voor iets dat iemand deed waar ik helemaal niet blij mee ben?

Maar ineens viel het kwartje en kon ik dingen combineren die ik geleerd heb. Vanuit Access Consciousness heb ik mogen leren dat het stellen van een vraag een bijzonder krachtige tool* is. En dat is wat ik deed. Ik stelde de vraag: ‘Wat is hier goed aan dat ik nu nog niet zie?’ Meteen voelde ik mezelf rustiger worden.

Wat je eigenlijk doet met deze vraag is het loslaten van oordelen.Want wat er gezegd was interpreteerde ík als negatief. In mijn hoofd zag ik negatieve gevolgen ontstaan. In mijn hoofd had ik een oordeel over wat diegene had gezegd en daarmee ontstond er ook meteen een oordeel over die ander. Door in de vraag te gaan, kon ik dat oordeel wegnemen en vanuit een neutrale positie verder kijken. Want was het wel negatief wat er gebeurd was? Ik wist toch helemaal niet wat er zou gebeuren als reactie op wat er gezegd was? De negatieve verwachting zat in mijn hoofd!

Nadat ik in de vraag was gegaan kon ik over gaan in dankbaarheid. Bij dankbaarheid mag je oefenen in dankbaar zijn voor wat je hebt, maar juist ook voor wat je wilt ontvangen. Ik oefende mijn dankbaarheidsgevoel en sprak de zin uit: ‘Ik ben dankbaar voor al het moois dat hieruit mag ontstaan’. En wauw, ik was zelf helemaal onder de indruk. Ik voelde rust en kon het gevoel van ergernis dat ik daarvoor had, helemaal niet meer terughalen…. Ook als ik aan degene dacht die het gezegd had, voelde ik geen weerstand meer… geen verwijten… helemaal niets!

En zo leerde ik weer een les door toe te passen waarmee ik bezig ben. Vragen stellen als ‘wat is hier goed aan dat ik nog niet zie?’ of ‘Hoe wordt het beter dan dit?’ kunnen je helpen om negatieve gevoelens/oordelen of frustraties te ontkrachten. Je staat daarna weer meer open voor wat het Universum jou te bieden heeft. Je nodigt het positieve uit in je leven en vervolgens mag je daar dankbaar voor zijn.

In het begin vond ik het gek om dankbaar te zijn voor wat ik wilde ontvangen, zonder het daadwerkelijk ontvangen te hebben. Ik had immers geleerd om te bidden voor wat ik wilde ontvangen en dankbaar te zijn als ik had ontvangen. (En hoe frustrerend kon het soms zijn te bidden en niet te ontvangen?) Mijn beeld daarbij is echter geheel omgedraaid. Ik bid hooguit nog om te mogen ontvangen wat voor mij en de mensen om mijn heen het beste is. En dat maak ik niet meer concreet, want ik weet immers niet wat het beste voor ons is?
Des te meer richt ik mij nu op dankbaarheid in vol vertrouwen dat mij al gegeven is wat ik nodig heb en dat ik daarvan meer mag ontvangen. En hoe meer ik dit doe hoe meer ik ervaar dat dit me helpt om in totale overgave te gaan. Het komt zoals het komt en in alles wat er gebeurt kijk ik naar de mogelijkheden van het moois dat er mag ontstaan. Zo mag ik leven met alles wat is en kies ik er steeds weer opnieuw bewust voor om te mogen ontvangen met ease, joy and glory!

*vind je het interessant om meer te leren over het stellen van vragen vanuit Access Consiousness, klik dan op deze link