Make joy your job

Make joy your job
De mooie dingen van het leven. Het is een kunst om die op te zoeken als je tegen hobbels aanloopt. Het heeft een poos geduurd voordat ik rust vond in de dingen die ik nog wel kon doen, ook al leverde het geen inkomsten op. Ik merkte dat het ‘ertoe doen’, ‘meedoen in de maatschappij’, ‘erbij horen’ zulke belangrijke dingen zijn in het leven, maar dat die ook juist zwaar gaan drukken als je om bv. gezondheidsredenen hier niet meer gewoon aan mee kan doen.

Ik moest actief op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ik moest me, door mijn vermoeidheid vaak toe zetten om weer wat op te pakken. Soms voelde ik me ‘lui’ omdat ik niets ‘nuttigs’ deed. Soms voelde het als falen. Maar als ik echt dicht bij mezelf bleef, zag ik juist dat in het zoeken naar het kleine genieten ook het geluk ligt. Genieten van een knutsel-/freubelwerkje. Genieten van de tuin. Genieten van een wandeling.

Ik kwam een oefening tegen van Sarah Prout die ging over het maken van een hart-singing-fun-list. Hierbij pak je een blad papier en schrijft daar alle dingen op die jouw hart laten zingen, de dingen waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt.

Vervolgens ga je 30 dagen lang elke dag minimaal 1 van die dingen doen. Zo leg je weer focus op de dingen die jou vreugde geven en wen je jezelf ook aan om daar tijd voor te maken!
Een uitgebreidere instructie voor deze oefening beschreef ik in mijn blog daarover.

Deze oefening maakte mij er van bewust dat ik er heel veel dingen waar ik juist blij van werd, helemaal niet meer voorkwamen in mijn dagelijkse bezigheden. Altijd was er wel een excuus om ze aan de kant te schuiven of ze te laten wachten omdat er andere belangrijke dingen voor gingen. Wat heerlijk om juist weer aandacht aan deze dingen te besteden!